Jocurile de noroc sunt extrem de atractive şi din perspectiva câştigurilor nemaipomenite pe care oamenii le pot realiza într-un timp scurt, cu o miză uneori foarte mică. Evident, multe astfel de jocuri se desfăşoară sub umbrela hazardului, motiv pentru care nu toţi cei care pariază obţin un câştig substanţial, sub forma unui jackpot sau a unui bonus consistent.
Atracţia deosebită pe care o are această industrie a făcut ca ea să fie deosebit de atractivă și pentru guvernele ţărilor în care se practică jocurile de noroc. Anual, miliarde de euro ajung, ca urmării a taxării directe şi indirecte, în bugetele naţionale. Acest fapt de datorează unei reglementări extrem de stricte din punct de vedere legislativ şi fiscal, astfel încât, gradul de colectare al acestor tipuri de câștiguri se apropie, în marea majoritate a statelor europene, la aproape 100%. Și în România gradul de colectare este estimat undeva la 95-99%, asta și datorită faptul că impozitul este reținut direct la sursă. Cu alte cuvinte, atunci când un jucător dorește să-și încaseze câștigul obținut la un cazinou, acesta este reținut în mod automat de către operatorii de jocuri de noroc.
În România, legislația fiscală din domeniul gamblingului a fost modificată recent. Cotele de impozitare au fost mărite, jucătorii trebuid să achite un procent mai mare statului, în baza unui sistem de calcul progresiv, pe praguri. Concret, fie că joci în cazinouri tradiționale, fie la cazinouri online, câștigurile sunt impozitate cu 3% din sumă pentru retrageri de până la 10.000 de lei. Peste această sumă, câștigul este taxat cu 300 de lei plus 20% din sumă pentru retrageri cuprinse între 10.001 lei și 66.750 de lei. Dacă însă câștigul depășește 66.751 de lei, suma totală pe care o va încasa jucătorul va fi impozitată fix cu 11.650 de lei, plus 40% din sumă. Iată și un exemplu: dacă ai câștigat un Jackpot la păcănele în valoare de 10.000 de lei, vei plăti un comision de 300 de lei, astfel că suma cu care vei pleca acasă va fi de 9.700 de lei. Pe de altă parte, dacă ai câștigat 10.100 de lei, vei achita suma fixă de 300 de lei, plus 20% din 100 de lei, rezultând un total de 320 de lei. Dacă ai câștigat însă o sumă și mai mare, de 100.000 de lei, atunci vei achita un impozit fix de 11.650 de lei, plus 40% din 33.249, rezultând o sumă totală de 24.949,6 lei.
Cum sunt impozitate veniturile din jocurile de noroc şi în alte ţări din Europa?
Franţa este una dintre cele mai vechi țări din Europa care a găzduit cazinouri reglementate, motiv pentru care beneficiază de una dintre cele mai vechi legislații în domeniu. Aceasta a fost constant modificată, însă în forma actuală jucătorii sunt obligați să-și declare câștigurile prin completarea unei declarații. Doar câștigurile de peste 1.500 de euro sunt supuse taxării în cotă de 12%.
Spania și-a modificat și ea recent legislația fiscală, iar taxarea variază între 20% şi 25%. Regimul se aplică pe baza câștigului anual calculat că diferență între câștigurile şi pierderile jucătorilor. Jucătorii sunt obligați să depună o declarație fiscală cu privire la câștigurile anuale. În ceea ce privește jucătorii de poker, statul iberic a stabilit că aceștia sunt profesioniști și a stabilit un nivel de taxare de 19% pe suma încasată pentru rezidenții UE, respectiv de 24% pentru cei non-UE.
În Grecia, taxarea se aplică pe baza câștigului zilnic al jucătorului, calculat că diferență între câștigurile totale şi mizele acestuia. Taxarea este inexistentă pentru câștigurile de până la 100 de euro, după care creste progresiv, dar fără a depăși 20%, procent care se aplică la câștigurile care depășesc pragul de 500 de euro.
Norvegia taxează, în general, câștigurile considerate ca fiind premii accidentale care depășesc 10.000 de coroane norvegiene (aproximativ 884 euro). Peste această sumă câștigul este supus unui impozit de 28%, indiferent de valoarea lui.
În Croaţia, statul percepe însă o taxă pe pariuri progresivă și variază de la 10% pentru câștigurile ce nu depășesc echivalentul a 1.500 de euro şi până la 30% pentru câștigurile de peste 70.000 de euro. Acest impozit este reținut la sursă de către operator atunci când plătește câștigul jucătorului.
Italia are o legislație clară și prevede ca jucătorii trebuie să plătească un impozit de 20% la retragerea câștigului.
De asemenea, este importat de ştiut că ţări precum Malta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Danemarca şi Slovacia nu impozitează deloc câștigurile realizate de jucători. Ba mai mult, Malta nu impune impozite nici pentru operatorii de jocuri. Din acest motiv, această țară insulară a devenit un adevărat paradis fiscal pentru toți actorii implicați în industria gamblingului și nu numai.
Sursa foto: Unsplash.com
Source link