John Logie Bird, inventator scoțian, a arătat, pe 26 ianuarie 1926, unui public format din membri ai Royal Society cum pe un ecran de pe o parte a unei cutii de lemn apar imagini din alt loc. BBC-ul exista deja din 1922; emitea radio. Din 1936, British Broadcasting Company a început să transmită, în mod regulat, pe frecvențele televizoarelor.
Pentru prima partidă televizată din istorie a fost aleasă o singură echipă. A fost programat meciul amical dintre Arsenal și Arsenal Reserves. Alegerea “tunarilor” a fost convenabilă atât prin proximitatea stadionului de sediul BBC, cât și pentru că Highbury abia fusese modernizat de curând. De-aici și povestea cu liftul mutat de la Londra pe Giulești și gata la inaugurarea de la finele perioadei interbelice.
Tot de pe Highbury s-a comentat primul meci la radio, în ianuarie 1927, acesta fiind Arsenal – Sheffield United, 1-1.
“Vor fi utilizate trei camere. Una va fi amplasată în tribună, pentru a o oferi o imagine cuprinzătoare a terenului, iar celelalte două lângă porți pentru a transmite prim-planuri, iar apoi să filmeze interviurile. Nu va fi folosit film, transmisia fiind efectuată prin unde radio direct la Alexandra Palace (n.a. — sediul de atunci al BBC-ului), care se poate, de fapt, vedea și de la teren“, scria în avancronica evenimentului din The Guardian.
Antrenorul-comentator
BBC l-a ales pe George Allison să-i prezinte pe jucători. Era vocea deja remarcată în urma transmisiunii radio ale meciurilor din Anglia. Pe lângă asta, îl mai recomanda ceva: era chiar antrenorul echipei!
Allison a fost instalat la sfârșitul sezonului în care murise Herbert Chapman, după un interimat de câteva luni al lui Joe Shaw — unul încheiat cu titlul de campion în sezonul 1933/1934. A rămas în funcție până în 1947 și se poate lăuda cu campionatul din 1934/1935, dar și cu cel din 1937/1938. Lipsa locului întâi din următorii ani ne poate tenta să speculăm că echipa a mers din inerția pregătirii lui Champan. Acesta lăsase fotbalului și sistemul WM și are două campionate câștigate cu Arsenal, edițiile 1930/1931 și 1932/1933. Poate că și al Doilea Război Mondial a avut un rol în asta.
Bernard Joy, apărător venit la Arsenal la scurtă vreme după instalarea lui Allison și care a rămas la echipă până când acesta a plecat, a declarat că antrenorul era de treabă, dar nu prea știa fotbalul în profunzimile lui: “Avea tact, era prietenos și se vedea că e bun la suflet. Dar nu prea știa cum să-i ia pe fotbaliști și nici ce știau profesioniștii despre joc“.
Allison nu era atât de preocupat de disciplina lotului precum Chapman, ci se concentra pe transferuri și pe — ce știa el mai bine — relația cu presa. Putem doar presupune rolul exact avut de antrenorul-comentator în alegerea lui Arsenal de către BBC pentru a fi prima echipă televizată.
Fotbalul, între umor englezesc și Mickey Mouse
Transmisiunea de la Highbury a durat doar un sfert de oră, de la 15.40 până la 15.55. În cele cinci minute până la închiderea programului, au fost difuzate desene cu Mickey Mouse.
Primul moment transmis de pe un teren de fotbal a venit după o reprezentație comică de treizeci de minute a lui Douglas Byng în emisiunea Fancy That, plus încă zece minute de știri despre filme.
De momentul istoric nu s-au bucurat foarte mulți. Deși televizoarele deveniseră accesibile, nu erau chiar la îndemâna oricui. Pe lângă acest impediment, mai rămâne și detaliul că antenele BBC nu au emis pe o rază prea mare. Doar cei din apropiere au putut să urmărească, în direct, prima transmisiune a unui eveniment fotbalistic.